Tip: leren mediteren

Over mediteren wordt heel veel geschreven en dat is goed, want hoewel meditatie iets is wat je helemaal zelf moet doen, is het wel fijn als je even op weg wordt geholpen.

Mediteren kan je op veel manieren doen, maar wat is nou voor jou de beste? Ben je daar nog naar op zoek, kijk dan eens naar het charmante boekje Leren Mediteren van Edel Maex. Als psychiater en zenleraar ging hij twintig jaar geleden al mindfulnesstraining geven en merkte hij hoe heilzaam het effect hiervan was. Inmiddels heeft Edel Maex in de afgelopen jaren al duizenden mensen leren mediteren en in dit boek geeft hij ons de manier aan die het meest effectief is gebleken.

Geen regels

Het woord meditatie kan verschillende en soms tegenstrijdige betekenissen en dus ook invullingen hebben, maar het is goed om te weten dat mediteren niet aan regels gebonden is. Misschien doe je het graag alleen, of juist met een groep, liggend, zittend, staand of lopend, daar ben je helemaal vrij in. Je hoeft je bijvoorbeeld echt niet in lotushouding te forceren, want mediteren kun je het beste in een houding doen waarin je je comfortabel voelt. Een mediterende boeddha zit in lotushouding simpelweg omdat dit voor hem de meest prettige houding is. Voor de meesten van ons is dat niet zo. Maak het je dus gerust makkelijk wanneer je de stilte in het nu wilt opzoeken!

Doe-boek

Achterin Leren mediteren vind je een cd. Het is namelijk een doe-boek: aan het eind van een aantal hoofdstukken kan je een geleide meditatie doen, waaronder een adem- en een loopmeditatie. Dat is fijn, want zo kan je waar je over hebt gelezen meteen in praktijk brengen. Ook fijn is dat het een helder geschreven, klein boekje is waar je meteen mee aan de gang kan. Je hoeft geen lange teksten door te worstelen, maar krijgt in korte hoofdstukken precies de essentie van de filosofie en bijbehorende oefening uitgelegd.

Aanrader

Op zijn eenvoudigst gezegd is mediteren niets anders dan stil worden, je geest en je hart openen en aanwezig zijn. In de rush van ons dagelijks leven lukt het ons echter vaak niet om er de rust voor te vinden. Weet je eenmaal hoe je het ’t beste kunt aanpakken, dan zal het je makkelijker afgaan. Leren mediteren kan je hier zeker bij helpen en is een aanrader voor iedereen die zich het mediteren nog eigen wil maken!

 

Leren mediteren cover wellness.nl

Leren mediteren / Edel Maex / Lannoo / ISBN 9789401435987 / € 14,99

Redactie Enjoy Magazine

Foto Joost Leijen

Geef een reactie