Pauze voor je hersenen

Onze hersenen maken overuren. Iedere seconde van de dag komen er miljoenen informatieprikkels op ons af. Onze hersenen moeten al die signalen verwerken en erop reageren. Zelfs als we slapen zijn er delen van ons brein druk bezig informatie van de vorige dag te verwerken en als het ware te archiveren.

Onze hersenen zijn dus onophoudelijk aan het werk. Nou zijn ze tot veel in staat, maar ze hebben wel regelmatig even wat rust nodig. We gaan een stapje verder: nog beter dan rust is stilte!

5 tips om je hersenen op een fijne stille pauze te trakteren (en geniet er zelf ook van!)

 1. De natuur
  Tja, dat is een inkoppertje, want het is algemeen bekend dat een wandeling in de natuur wonderen doet! Toegegeven, het is er niet volkomen stil, maar het geluid van de vogeltjes en de wind door de blaadjes telt niet mee!
 2. Stiltecentrum
  Creëer je eigen stiltecentrum. Zet alle meldingen van je mobiel, tablet of computer op stil. Stel vaste momenten in waarop je checkt of je een berichtje of oproep hebt ontvangen. Je hoeft echt niet 24/7 bereikbaar te zijn! Als je je daaraan houdt, zal je zien dat je hersenen zich moeiteloos overgeven aan lekker dagdromen.
 3. Wellness
  Helemaal geluidloos is het niet, maar ga eens naar een wellnessresort of sauna. Doordat je daar even niets hoeft, behalve ontspannen, ontstaat er vanzelf rust en stilte in je hoofd.
 4. Radiosilence
  Zet niet altijd automatisch meteen de radio of tv aan, maar vraag je eerst af of het niet fijner zou zijn als het even stil is om je heen. Maak je een (lange) autorit, geniet dan eens van de reis in stilte.
 5. No news!
  Bespaar jezelf een tijdje het wereldnieuws. Je zal merken dat je rustiger wordt in je hoofd als je de kranten, nieuwsapps en het tv-journaal niet zo frequent volgt en dus minder geconfronteerd wordt met rampen, agressie, hypes en onrust. Je wordt heus niet wereldvreemd als je dit een paar dagen doet.

Redactie Just Enjoy Megazine
Foto Shutterstock

Geef een reactie