Geef deze 8 gewoonten op om gelukkiger te zijn

Wordt geluk nu bepaald door je verstand of is het puur gevoel? Is geluk simpelweg een kwestie van kiezen? Daar zijn de meningen over verdeeld. Toch is het een feit dat bepaalde gewoonten ons geluk in de weg kunnen staan. We belemmeren onszelf met vaste routines, beperkende gedachten en projecties. We zullen ons al een stuk vrijer, lichter en dus ook gelukkiger voelen door deze 10 gewoonten op te geven:

 1. Je druk maken om wat anderen van je denken

  Het leven is soms al lastig genoeg. Waarom zouden we ons dan ook nog eens druk maken om wat anderen denken? Dat kost alleen maar negatieve energie. Vertrouw op jezelf en vertrouw erop dat je de mensen zal aantrekken die bij je passen en je accepteren zoals je bent. Bedenk je eens wat een  heerlijk vrij gevoel dat geeft als je je niet meer hoeft te bekommeren andermans mening!
 2. Anderen willen plezieren

  Tuurlijk is het goed om voor dierbaren te zorgen en er voor ze te zijn. In deze context gaat het erom dat je jezelf niet wegcijfert. Vraag je telkens af als iemand iets van je verlangt: ‘Doe ik dit omdat ik het echt wil, of omdat ik geen ‘nee’ durf te zeggen?’
 3. Roddelen

  Het is vaak erg makkelijk om mee te doen aan roddelsessies, maar geeft dat nou werkelijk een goed gevoel? Schieten we er iets mee op? Nee. Als we ergens echt mee zitten kunnen we dit het beste direct tegen de persoon in kwestie zeggen. We leren het meest over onszelf door de (opbouwende) feedback van anderen. Geef de ander de tijd om zichzelf te verbeteren of laat het gaan. Praten over anderen gaat alleen maar ten koste van jezelf.
 4. Piekeren

  Hoewel het vaak ongemerkt gaat, speelt heel het leven zich grotendeels in ons hoofd af. Te veel negatieve, onzekere gedachten doen meer kwaad dan goed. Het is simpelweg zinloos en vaak gaan we onze gedachten ook nog geloven. Negativiteit trekt negativiteit aan. Probeer jezelf daarom bij elke negatieve gedachte af te vragen of het werkelijk waar is. Vaak kom je erachter dat je het zelf allemaal creëert. Dit betekent dat je je gedachtegang ook kunt veranderen in een meer positieve en ontspannen benadering. Meditatie is een goede manier om dit te leren.
 5. Onzeker zijn

  Onzekerheid is vaak een teken dat we onszelf te serieus nemen. Hierdoor hebben we het idee dat iedereen op ons let. Dat is heus niet zo. Elk mens is druk met zichzelf en heeft zijn eigen issues en onzekerheden. Probeer je onzekerheden los te laten door jezelf en het leven iets minder serieus te nemen. Dat zal je alleen maar goed doen. Focus op wat je leuk vindt en ontwikkel je eigen kwaliteiten.
 6. Te veel bezig zijn met het verleden

  Als je te veel in het verleden leeft, gaat het heden aan je voorbij. Je kunt het verleden niet veranderen, maar wel de toekomst in zekere zin. Door te leven in het ‘nu’ sta je open voor nieuwe toekomstmogelijkheden. Vergeef anderen en/of jezelf voor gebeurtenissen en keuzes uit het verleden. Loslaten schept vrijheid.
 7. Te veel geld uitgeven

  Het is een overduidelijke cliché; maar geld maakt toch echt niet gelukkig. Materiële zaken daarom ook niet. Mensen die te veel geld uitgeven aan minder belangrijke zaken, lopen het gevaar zichzelf te verliezen in oppervlakkigheden. Probeer met minder gelukkig te zijn. Daar ligt de basis.
 8. Controle willen uitoefenen

  Controle staat voor beperking. Daarbij kunnen we niet alles onder controle hebben, dus deze gewoonte zal geheid voor onvrede zorgen. De mooiste ervaringen zijn ook de momenten die spontaan gebeuren, waar je verder geen invloed op hebt. Laat het gebeuren. Het leven gebeurt, en daar hoor jij bij….

Door: Rosella van der Meijden, www.dieperinhetnu.nl

Geef een reactie