Tips voor stadstuinieren

Heb jij groene vingers maar woon je in een deel van de stad met vooral veel stenen en asfalt? Als je het een beetje slim aanpakt kan je toch een groene oase creëren in het stedelijke grijs!

Onlangs is het Zakboek voor de stadstuinier verschenen, een een erg leuk, informatief en inspirerend boek dat draait om het telen van je eigen kruiden en groenten op een kleine ruimte. Tuinspecialist Jean Vanhoof heeft met dit ‘zakboek’ een degelijke gids samengesteld waarin het accent ligt op de praktische kant van tuinieren zonder eigen tuin. Al eerder schreef hij Groen in de hoogte waarin geveltuinen, balkontuintjes, dak- en muurtuinen de hoofdrol spelen.

Landelijk wordt al geruime tijd actie ondernomen om meer groen in de stad te brengen. Bewoners worden aangemoedigd geveltuintjes aan te leggen of een boomspiegel te adopteren. Zo ontstaan steeds meer groene plekjes waar je ze niet zo snel zou verwachten, want stadstuinieren is de nieuwe trend. Dankzij het Zakboek voor de stadstuinier ontdek je dat er nog veel meer mogelijk is dan alleen het inplanten van een strookje grond langs het trottoir of de gevel. Jean geeft duidelijke voorbeelden, handige lijstjes en verzorgingstips waarmee je meteen aan de gang kunt op je balkon of de stoep voor je huis. Samen met je kinderen of.. met je buren. Stadstuiniers delen hun ervaringen namelijk graag met hun buren en samentuinen in de stad begint steeds populairder te worden.

Hoe je dat aanpakt lees je allemaal in het Zakboek voor de stadstuinier, maar ook welke groenten en kruiden zich op hun gemak voelen op kleine plekjes. Ondiep wortelende planten doen het perfect in bakken, emmers, plantzakken of zelfs petflessen die je aan de rand van je balkon kunt ophangen. Kies bijvoorbeeld voor aardbeien, sla, peterselie, oregano, hangtomaatjes en zelfs aardappelen, want die groeien prima in een zak of emmer! En je kunt het zo gek niet bedenken of er kan wel een plant ingroeien: pannen, houten kisten, metselkuipen, plastic zakken, oude basketballen, voorraadblikken, melkpakken en petflessen, maar ook oude wastafels, badkuipen en zelfs een toiletpot.

De D.I.Y.-projecten en de duidelijke stap-voor-stapfoto’s zorgen voor meer dan genoeg inspiratie en helpen je om in no time een fantastische alternatieve tuin te realiseren, of dat nu een vierkante metertuin is, een verticale pallettuin, een hangende petflessentuin of iets daartussen in. Ook een wormenbak en een beestjestoren ontbreken niet!

We geven je een paar van de handige tips waar je er heel veel van tegenkomt in dit fijne boek waar je beslist blij van zult worden!

  1. Kies als het kan voor kleine variëteiten en dwergvariëteiten van groenten.
  2. Kies groenten die weinig plaats innemen: radijs, sla, wortelen…
  3. Kies soorten die lange tijd vruchten geven: paprika, tomaten…
  4. Van een metselkuip kun je met enkele bamboestokken en doorschijnend plastic ook gemakkelijk een minikasje maken.
  5. Zaailinten zijn handig: met een spiraalvormig gelegd zaailint van wortelen in emmers haal je een mooie oogst binnen!

Jouw groene vingers zijn vast al aan het kriebelen…

Zakboek voor de stadstuinier cover

Zakboek voor de stadstuinier / Jean Vanhoof / Lannoo / isbn 9789401433556 / € 18,99

Redactie Enjoy

Foto: Artifix – Veronique de Walsche

Geef een reactie