IKEA: Fabrikör it sjålf

Internet staat vol met tips over het pimpen van IKEA-meubeltjes. Die Ikea-hacks komen van over de hele wereld, want deze immens populaire Zweedse reus heeft vestigingen in bijna 30 landen verspreid over Europa, Afrika, Amerika, Australië, Azië en Rusland. Als je weet dat het basis-assortiment overal hetzelfde is, begrijp je dat al die inventieve en creatieve ideeën universeel toepasbaar zijn!

Meestal beperken die tips zich tot een leuke foto op Pinterest, maar sinds kort is er een boek uitgebracht, ‘Creatief met IKEA’, dat vol staat met inspiratie, maar ook de daarbij horende werkbeschrijvingen en zelfs boodschappenlijstjes. Staan er bij jou al meubelen van IKEA in huis, dan kan het niet anders dan dat je iets van een doe-het-zelver in je hebt. Voor de projecten in dit boek is een bepaalde handigheid natuurlijk wel nodig, maar de projecten zijn overzichtelijk ingedeeld in vier niveaus: simpel, gemiddeld, gevorderd en expert, waarbij simpel betekent dat zelfs je kinderen erbij kunnen helpen en dat je voor expert beslist bijzondere vaardigheden nodig hebt!

Functioneel en supergoedkoop

De oplage (dit jaar 213 miljoen) van de IKEA-catalogus is indrukwekkend, het is dan ook het meest verspreidde drukwerk ter wereld. Vorig jaar werd IKEA.com meer dan 1,9 miljard keer bezocht en winkelden er wereldwijd 771 miljoen mensen in de fysieke vestigingen. Sinds de start halverwege de vorige eeuw heeft IKEA de harten van veel mensen verovert met functionele, goed ontworpen woonspullen die van uitstekende kwaliteit zijn, maar toch onbegrijpelijk goedkoop.  De grappige, soms zelfs hilarische namen van alles wat je in het woonwarenhuis tegenkomt spreken tot de verbeelding, vertederen of werken op je lachspieren…Het enige nadeel van al die fijne meubelen is misschien een wat onpersoonlijke uitstraling, maar daar kan je nu zelf verandering in brengen!

Van de zeventig beschreven projecten stellen we je er drie voor:

Rekordit kastje

In de categorie simpel een hip en decoratief Rekordit kastje, een ontwerp van Shane Keany op basis van een simpele Kallax open kast en Gladsax wissellijsten. Kan je je een mooiere expositieruimte voor je favoriete lp-hoezen wensen? Ben je een echte verzamelaar, maak dan meteen de kast met 16 vakken!

Wandrek

In de categorie gemiddeld één van de verrassende variaties op de Frosta kruk met zijn simpele en industriële ontwerp. De eenvoudige onderdelen (een zitting en vier poten) spelen opeens een hele andere rol, je ziet ze terug in onder andere een slee, loopfiets en schommel. In dit ontwerp van Andreas Bhend vormen ze een klimmend wandrek waar je boeken of mooie spulletjes op kunt zetten, maar dat van zichzelf al een echte eyecatcher is.

Designkantoor

In de categorie gevorderd vind je een bureau, een wandrek en plafondafwerking met geïntegreerde verlichting, gemaakt van Trofast opbergbakken. Deze op zich wat saaie bakken zijn in dit ontwerp van Mommo Design niet alleen bakken, maar ook nisjes, laden en lampen. Als honingcellen op de muur vormen ze een boekenkast en samen met twee Torsby keukentafels zelfs een bureau. Het is even een klusje en je hebt er ook minstens honderd bakken voor nodig, maar dan heb je wel een exclusief bijzonder designkantoor!

 

Creatief met IKEA cover wellness.nl

Creatief met IKEA / Isabelle Bruno en Christine Baillet / Lannoo / ISBN 9789401435734 / € 19,99

Redactie Enjoy Magazine

Foto’s en ontwerpen: shanekeaney.com / andreasbhend.ch / mommodesign.com

Geef een reactie