Hoe kies je de vorm van de keuken?

Wij houden niet alleen van inspirerende interieurs maar ook van goede tips voor het interieur. Het is namelijk niet voor iedereen even makkelijk of vanzelfsprekend om een fantastisch interieur te creëren. Vandaag laten we je zien hoe je de vorm van de keuken kiest. Wordt het een L-vorm keuken? Een rechte keuken? Een kookeiland of misschien wel een U-vorm? Hoe kies je dit nou en waar moet je allemaal rekening mee houden?

De juiste vorm van de keuken

#1 Grootte van de ruimte

Hoe groot is de ruimte waar de keuken moet komen te staan? Als dit aan de kleine kant is, kunnen we eigenlijk al vrij snel zeggen dat je het beste een rechte keuken of eventueel een l-vormige keuken kunt nemen. Op deze manier behoudt je namelijk zoveel mogelijk plaats in de ruimte om te kunnen werken en lopen.

Is de ruimte wat groter of is het een open keuken? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen uit een kookeiland, een U-vorm keuken, twee parallel keukens tegen over elkaar of misschien wel een T-vorm keuken.

Vorm-van-de-keuken-4

#2 De indeling

De indeling is natuurlijk ook belangrijk, dit bepaalt ook de vorm van de keuken die je kiest. Ergonomische maten zoals een hoogte van rond de 90 cm, ruimte tussen een kookeiland en keuken moet minimaal 80 cm zijn. Maar ook de afstand tussen bepaalde apparatuur en bijvoorbeeld tussen het fornuis en de wasbak. Deze afstanden moeten niet te lang zijn. Wij adviseren zelfs om het fornuis te ver van de wasbak te plaatsen. De koelkast, fornuis en spoelbak zijn de drie meest gebruikte dingen in de keuken. Zorg dat je dit in een driehoek hebt liggen ten opzichte van elkaar.

Vorm-van-de-keuken-5

 

#3 Wat voor een soort keuken?

Wordt het een open keuken die verbonden is met de rest van de woning? Of juist een aparte ruimte? Bij een open/leef keuken wordt er vaak gebruikt gemaakt van een kookeiland of een barretje waar je aan kunt zitten. Dit versterkt namelijk het effect van gezellig samen eten en koken. Je kunt veel meer tijd met elkaar doorbrengen doordat je beide functies met elkaar combineert. Bij een aparte keuken is dit iets minder, tenzij je hier plek hebt voor een mooie eetkamertafel.

Vorm-van-de-keuken-7

Vorm-van-de-keuken-8

#4 De zones

Een keuken heeft vijf verschillende zones, namelijk de opbergzone, bevoorraden, voorbereiden, koken en bakken en tenslotte de spoelen en afvalverwerking zone. Deze 5 gebieden maken het gemakkelijk om de keuken op zo’n manier te optimaliseren dat alles op de juiste plek komt.

Vorm-van-de-keuken-1

De vorm van de keuken is dus afhankelijk van vier verschillende factoren. Denk hier goed over na voordat je een nieuwe keuken aanschaft!

 

Bron: MakeOver

Geef een reactie