Ontdek authentieke Indische familierecepten en verhalen

Ben je dol op Indisch eten en heb je je wel eens afgevraagd hoe al die heerlijke gerechten worden gemaakt, dan zijn er twee kookboeken die we je van harte aanbevelen. Misschien heb je er wel eens over gehoord, want ze zijn al een paar jaar geleden uitgebracht. Binnenkort wordt er een bundel uitgegeven waarin je de mooiste recepten en familieverhalen uit allebei de boeken zult vinden.
We hebben het over Boekoe Kita en Boekoe Bangsa. Vandaag vertellen we je graag over het eerste boek dat eind 2010 werd uitgebracht: Boekoe Kita, Indonesisch voor Ons boek. Een prachtig kookboek, maar ook heerlijk om gewoon te lezen en te bekijken, want er staan niet alleen heel veel (om precies te zijn negentig) authentieke Indische familierecepten in, maar ook achtergrond- en familieverhalen. Die zijn verzameld en beschreven door Mirjam van der Rijst en Harold Pereira, waarbij Harold ook de schitterende foto’s maakte die het boek, samen met de oude familiefoto’s, zo’n bijzondere sfeer geven. Een (kook)boek dat met liefde en toewijding is gemaakt en een fantastische manier om kennis te maken met deze heerlijke, geurige, smaakvolle traditionele Indische keuken.

Ontdek de Indische keuken

Indisch koken gebeurt meestal op gevoel, het is dus heel bijzonder dat in dit boek precieze hoeveelheden worden gegeven. Ook erg prettig, want als je de Indische keuken nog niet zo goed kent, hoe kan je dan op je gevoel vertrouwen! Extra fijn is dat de meeste recepten ook voor minder ervaren koks begrijpelijk en makkelijk te maken zijn, bovendien kost het maken niet veel tijd. Omdat tegenwoordig de wat exotische ingrediënten overal te koop zijn, kun je er meteen mee aan de gang. En dat ga je vast en zeker doen, want de mooie verhalen en aantrekkelijke foto’s zijn heel inspirerend.

Oude familieverhalen en -recepten

Je maakt kennis met elf, soms bekende, families die vertellen over hun roots en hun eigen recepten die vaak al vele generaties lang zijn doorgegeven, vaak op losse velletjes of een briefkaart gekrabbeld. Elke familie had wel zo haar eigen voorkeur of specialiteit. Die oude familierecepten zijn door kinderen en kleinkinderen in ere gehouden, kregen soms ook een eigen twist. Ze zijn verweven met fijne herinneringen en terwijl je daarover leest, raak je persoonlijk betrokken bij al dat lekkere eten en wil je het ook proeven!

Fusionkeuken

Boekoe Kita is een waardevol naslagwerk op culinair gebied, maar ook een geschiedkundig document. Het geeft een helder beeld van de tijd waarin veel mensen, vaak noodgedwongen, uit Indonesië naar Nederland kwamen om hier een nieuw leven op te bouwen. Ze brachten hun recepten mee en pasten ze aan als ze niet de juiste ingrediënten konden krijgen. Tegenwoordig is hier zo’n beetje alles op het gebied van Aziatische producten te koop, maar dat lag toen wel anders! Zo ontstond de Indische keuken, feitelijk een fusion van de Indonesische en Europese keuken.
Een erg mooi boek dat je raakt en, net als de opvolger Boekoe Bangsa, niet op je (kook)boekenplank mag ontbreken als je van Indisch eten houdt. En wie doet dat nou niet!
Vanaf morgen vind je drie dagen lang een lekker recept uit Boekoe Kita en binnenkort vertellen we je meer over Boekoe Bangsa!

Boekoe Kita

Boekoe Kita / Mirjam van der Rijst & Harold Pereira / Terra / ISBN 9789089892294 / € 25,-
Redactie Just Enjoy Megazine

Foto: Shanti Hesse / Shutterstock.com

Geef een reactie