Lekker & gezond eten: My New Roots!

Houd je van lekker eten, maar wil je wel graag dat het ook gezond voor je is en zou je wel eens iets meer van de plantaardige keuken willen weten? Dan is het onlangs verschenen kookboek My New Roots van Sarah Britton beslist een aanrader voor jou!

Wat kan het proeven van een klein, geel, biologisch tomaatje veel teweeg brengen! Voor Sarah Britton betekende het een compleet andere kijk op eten. Tot die tomaat had Sarah haar hele leven (nou ja, ze was op dat moment 23 en net afgestudeerd, dus het valt nog mee) niets anders gegeten dan bewerkte voedingsmiddelen en groenten en vruchten die te vroeg waren geoogst en vervolgens duizenden kilometers hadden gereisd. Ze was, naar eigen zeggen, verslaafd aan suiker, at te veel, maar was toch ondervoed en stond eigenlijk nooit zo stil bij wat ze at. De smaak van natuurlijke, onbewerkte voeding was voor haar een openbaring.

Holistische voeding

Het werd haar ook meteen duidelijk dat het belangrijk is om in harmonie met de natuur te leven en ze gooide het roer radicaal om. Ze haalde het diploma holistisch voedingsdeskundige en begon een blog over plantaardig koken: www.mynewroots.org, dat inmiddels een gewaardeerde informatiebron is waar wereldwijd duizenden mensen wekelijks gebruik van maken die dankzij de recepten en adviezen energieker, slanker en gezonder worden. Natuurlijk kon een inspirerend kookboek niet uitblijven!

Vijf seizoenen

Volgens Sarah is het niet toevallig dat bepaalde voedingsmiddelen ons alles bieden wat we in specifieke jaargetijden nodig hebben, zij haalt haar culinaire inspiratie dan ook grotendeels uit de seizoenen. In My New Roots geeft ze honderd recepten afgestemd op de seizoenen, waarbij wel leuk is om op te merken dat zij de zomer in twee seizoenen verdeelt: vroege zomer en nazomer. Misschien ongebruikelijk, maar als je erover nadenkt heel logisch.Tenslotte worden in de vroege zomer hele andere groenten geoogst dan in de nazomer.

Genieten voor iedereen

Die verbondenheid met de natuur kom je in My New Roots steeds weer tegen. Sarah beperkt zich niet alleen tot het delen van haar heerlijke recepten, ze legt ook uit waarom ze bepaalde ingrediënten gebruikt en wat daarvan de meerwaarde voor jouw gezondheid is. Zij noemt haar recepten ‘allemansvriendjes’, omdat ze vegetarisch zijn, maar je van de meeste ook een veganistische variant kunt maken en omdat ze vaak glutenvrij zijn. Dus iedereen kan ze gebruiken, zelfs mensen met voedselovergevoeligheid of -allergieën en mensen die geen dierlijke producten eten. In het begin van My New Roots behandelt ze de essentiële technieken, zoals het koken van peulvruchten en granen, maar ook het maken van ghee, noten- en zadenmelk en het kiemen van groenten. Achterin het boek vind je een duidelijke toelichting over het herindelen van je voorraadkast en productenkennis.

Mooi kookboek over lekker en gezond eten

Sarah houdt niet van labeltjes en strakke voorschriften als het op eten aankomt, maar eet gewoon lekker wat goed voor haar is. Want gezond eten is een kwestie van doen en dan gaat het niet om offers brengen of jezelf van alles ontzeggen, maar genieten van heerlijk en toch gezond eten! Dat lukt beslist met behulp van de adviezen en recepten uit haar inspirerende en prachtig uitgevoerde kookboek, waarvoor ze ook nog eens zelf de mooie, sfeervolle fotografie heeft verzorgd.
Wij mogen je de komende dagen drie mooie, toepasselijke zomerrecepten uit My New Roots geven. Laat je inspireren en geniet ervan!

My New Roots_def.indd

My New Roots, inspirerende plantaardige recepten voor ieder seizoen / Sarah Britton / Karakter Uitgevers / ISBN 9789045211718 / € 25,-

Redactie Enjoy Magazine
Foto Sarah Britton

Geef een reactie