Waarom is kokoswater zo gezond?

Op een warme dag is er niets zo verfrissend als gekoeld kokoswater. Je komt meteen in een tropische feelgood stemming en dat komt natuurlijk omdat we kokos associëren met een strakblauwe lucht en zonovergoten witte stranden aan mooie kusten in verre oorden.

Daar zijn kokosnoten op iedere hoek van de straat te koop, je drinkt het water door een rietje dat in één van de drie zachte puntjes bovenop is gestoken. Het gaat dan ook om de jonge vruchten die nog groen én zacht zijn. Eigenlijk zijn dit de grote zaden van de kokospalm. Ze bevatten alleen veel water als ze jong en net geplukt zijn. Heb je geluk, dan kan er wel een liter kokoswater in zitten, maar net zo goed net genoeg voor één glas.

Filtersysteem

Er wordt wel gezegd dat er geen zuiverder water is dan kokoswater en dat komt omdat kokosnoten hun eigen unieke, natuurlijke filtersysteem hebben. Terwijl de kokosnoot regenwater opneemt wordt dat gefilterd door de schil, die uit een heleboel lagen en draadjes bestaat. Daardoor blijft er 100% zuiver, natuurlijk water over in de kern, waaraan tijdens het groeiproces extra mineralen en vitaminen worden toegevoegd. Kokospalmen groeien met name aan de stranden en kustregio’s van tropische zeeën. Wanneer de kokosnoten uit de boom in zee vallen, drijven ze vaak maandenlang rond, totdat ze door de stroming naar een verafgelegen strand worden gebracht om daar te kiemen en te groeien. Dit is allemaal mogelijk omdat kokosnoten een bijzondere eigenschap hebben. Ze bevatten zelf het water dat de kiem nodig heeft om te groeien, zonder dat daarvoor regen nodig is. Dit water, vol vitamines, koolhydraten en mineralen houdt de kokosnoot kiemkrachtig, vers en vitaal. En wat nou zo leuk is, dat sap heeft hetzelfde effect op ons! Het houdt jong en vitaal.

shutterstock_204758629

The fluid of life

Volgens wetenschappers heeft kokoswater dezelfde minerale samenstelling als ons lichaam, waardoor het vijf keer sneller wordt opgenomen dan water. Het is ideaal bij (sub)tropische temperaturen of als je zwaar gesport hebt. In de tropen wordt het al eeuwenlang gebruikt om het lichaam te hydrateren. In Azië en Zuid-Amerika wordt traditioneel alleen het sap uit jonge noten gedronken, dat als ‘the fluid of life’ wordt gezien en in Hawaiï noemen ze kokoswater ‘noelani’, dat zoveel betekent als hemelse dauw. Duidelijker kan je het niet krijgen!

 

Kokoswater heeft overigens niets te maken met de vrij vette, witte kokosmelk die we in gerechten gebruiken. Het is een heldere vloeistof met een vrij neutrale, frisse, maar toch zachte smaak. Gekoeld smaakt het beslist het lekkerst en als je het puur drinkt kun je er wat vers limoensap of sinaasappelsap bij doen. Je kunt het ook heel goed gebruiken in smoothies, sapjes en shakes. Onder sporters wordt kokoswater steeds populairder, zie het als een natuurlijke isotone sportdrank, die nauwelijks vet bevat, je bloedsuikerspiegel stabiel houdt en bomvol vitamines, mineralen en eiwitten zit die je spieren voeden en herstellen. Je zult begrijpen dat het veel gezonder is om kokoswater tegen uitdroging te drinken dan frisdrank. Dan gaat het natuurlijk wel om puur kokoswater, zonder toegevoegde suikers.

Antioxidanten

Voor iedereen die dagelijks vijfhonderd gram groenten én vijf vruchten eet heeft kokoswater niet direct een toegevoegde waarde. Maar wie eet er nou zoveel? Dat schiet er in het dagelijks leven toch al snel bij in! Kokoswater bevat meer mineralen, zoals kalium, foliumzuur, zink en magnesium, dan hetzelfde gewicht aan sinaasappels, maar heel weinig calorieën: 48 kcal per 250 ml, tegen 115 kcal in een zelfde hoeveelheid sinaasappelsap. Verder is het een sterke bron van antioxidanten. De vezels in het water zorgen ervoor dat je snel een vol gevoel krijgt en de enzymen helpen je lichaam te zuiveren van giftige afvalstoffen. Daarnaast werkt kokoswater dankzij het aanwezige laurinezuur ontstekingsremmend en versterkt het je immuunsysteem.

Dr. Martins Original Coco Juice

In Nederland kenden wij tot voor kort vooral de belegen, donkerbruine en harige kokosnoten, waar heel soms nog een beetje kokoswater in zit, maar waarvan eigenlijk alleen het vruchtvlees gebruikt kan worden. Inmiddels is kokoswater steeds bekender aan het worden. Tijdens zomerse festivals kun je steeds vaker jonge kokosnoten kopen en je ziet ze ook wel bij groentewinkels liggen. Toch moeten wij het vooral hebben van kokoswater in een pak of fles.

Je hebt dan de keuze uit allerlei soorten kokoswater, al dan niet biologisch of met een smaakje, maar het ene kokoswater is het andere niet! Aan veel kokoswater is suiker toegevoegd, belangrijk dus om daar goed op te letten. Het kokoswater van Dr. Martins is een van de meest pure kokoswatertjes, waarbij je goed proeft hoe moeder Natuur het allemaal bedoeld heeft. Er worden uitsluitend kokosnoten gebruikt die niet ouder zijn dan zes maanden. Alleen dan hebben ze hetzelfde mineraalgehalte als ons lichaam. Zijn ze ouder, dan verhuizen de mineralen naar het vruchtvlees en stijgt ook het vetgehalte en de hoeveelheid natuurlijke suikers, terwijl de pH-waarde daalt.

Dr. Martins Organical Coco Juice bestaat sinds 2004. Het staat in Europa bovenaan als het om biologisch kokoswater gaat en wordt inmiddels al in meer dan vijfentwintig landen verkocht. Het staat bekend als één van de zuiverste en gezondste vruchtensappen ter wereld. De kokosnoten worden verbouwd op zorgvuldig geselecteerde plantages in Sri-Lanka en op de Filipijnen. Het is sap met een heerlijk frisse smaak, een tikkeltje zoet, mild en met een vleugje kokos, zonder conserverings- en kleurstoffen en natuurlijk niet genetisch gemanipuleerd. Het heeft ook geen vervelende bijsmaak, want de arbeiders op de plantages krijgen eerlijk betaald en leven onder goede omstandigheden.

shutterstock_34928575

Dokter Antonio Martins staat internationaal bekend als sportarts, voedingsdeskundige en kinderarts. Hij heeft zich onder andere gespecialiseerd in voedingsgeneeskunde en homeopathie. Met name in zijn praktijk als kinderarts kwam hij de vraag naar alternatieven voor frisdrank en limonade tegen. Opgegroeid in Brazilië herinnerde hij zich zijn kindertijd en de traditionele drank, kokoswater. Hij verdiepte zich in wetenschappelijke onderzoeken en documenten over kokoswater en zo ontstond het Dr. Martins Organical Coco Juice.
Heb je al eerder kokoswater gedronken, dan zal je dit kokoswater misschien een beetje zuur vinden. Dat komt omdat er geen suiker aan toe is gevoegd en er geen concentraat maar puur sap wordt gebruikt. De kokosnoten die worden verwerkt zijn speciaal om hun zoetzure smaak gekozen, want kokoswater moet verfrissend zijn en is bedoeld om je dorst te lessen. Het is een van de meest gezonde en pure drankjes uit de natuur!

Natuurlijk hebben we het Coco Juice van Dr. Martins geproefd en we moesten inderdaad even wennen. Dat komt omdat het geen snoepdrankje is, maar puur en functioneel, bedoeld om te hydrateren. Als je de smaak eenmaal te pakken hebt, wil je niet anders meer, want het is lekker fris en helder kokoswater, echt een heerlijk zomerdrankje! Naast het pure kokoswater zijn er inmiddels ook een aantal smaken ontwikkeld. Zo is er kokoswater met banaan, met Griekse abrikozen en met ananas en acerola. Of je kiest voor kokoswater met een vleugje mango of gearomatiseerd met groene thee en perzik. Maar misschien is puur nog wel het lekkerst van allemaal! Dr. Martins Coco Juice is te koop bij de betere natuurwinkels en je kunt er alles over lezen op hun site.

Redactie Just Enjoy Megazine
Foto Shutterstock

Geef een reactie