Hoe goed begrijp jij voedingsetiketten?

Waar kijk jij naar als je naar een voedingsetiket kijkt? Kijk je naar de calorieën? De totale hoeveelheid vet? Hoeveel porties erin zitten? Voedingsetiketten vertellen ons veel over het verpakte levensmiddel, maar die cijfers zullen ons niet helpen als we niet volledig begrijpen wat ze betekenen. Er zijn veel onderdelen van een voedingsetiket waar we aandacht aan moeten besteden als we willen beslissen of we het product voor ons lichaam willen.

Hoeveelheid per portie

Het is belangrijk om te begrijpen dat voedingsfeiten worden berekend voor een portie. Zo staat er bijvoorbeeld op een doos ontbijtgranen een portie van 45 gram, maar de meeste mensen gebruiken uiteindelijk 175 gram voor een ontbijt. Je moet rekening houden met de hoeveelheid die je eet in vergelijking met wat er op het voedingsetiket staat.

Percentage van de dagelijkse referentie-inname

Dagelijkse referentie-inname zijn de gemiddelde nutriënten in het product, gebaseerd op een dag waarin je 2000 calorieën eet. Indien een label beweert dat een portie 5% van de dagelijkse waarde calcium bevat, betekend dit dat als je die dag 2000 calorieën eet, 5% daarvan afkomstig zal zijn van dit product. Omdat ieders dagelijkse inname anders is en dit individueel berekend zou moeten worden, adviseer ik om dit gedeelte van een voedingsetiket te negeren.

Vet, cholesterol en natrium

Het eten van voedingsmiddelen met minder vet, cholesterol en natrium helpt het risico op hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk te verminderen.

Vele voedingsetiketten hebben totaal verzadigde vetzuren, meervoudig onverzadigde vetzuren, enkelvoudig onverzadigde vetzuren en transvetzuren gecategoriseerd.  Kies eerder voor producten met hogere onverzadigde (enkelvoudig en meervoudig) vetten en ga niet snel voor verzadigde vetten en transvetten. De laatste twee (vooral transvetten) verhogen het risico op hartaandoeningen. In sommige landen is de opname van transvetten in verpakte , verwerkte voedingsmiddelen verboden.

Een hoge inname van natrium kan leiden tot een hoge bloeddruk, beroerte en hart- en vaatziekten. Afhankelijk van je gezondheid en medische geschiedenis, kan het nodig zijn om de inname van natrium te beperken.

Eiwit

Eiwitten zijn steeds belangrijker op het gebied van gewichtsbeheersing, anti-veroudering, bloedsuikerregulering en atletische prestaties. Het kan bij elke maaltijd en tussendoortje worden gegeten op basis van individuele behoeften. Magere eiwitten en plantaardige eiwitten zijn de gezondste voor ons lichaam en het metabolisme.

Koolhydraten

Er zijn drie soorten koolhydraten: suikers, zetmeel en vezels. Het beperken van geraffineerde verwerkte koolhydraten en suikers en het vergroten van natuurlijk voorkomende koolhydraten zoals volle granen (bruine rijst, haver en quinoa), fruit en groenten zijn het beste voor je gezondheid.

Suikers

Eenvoudige koolhydraten komen uit natuurlijke bronnen (d.w.z. fructose van vruchten of lactose uit melkproducten) en verwerkte onnatuurlijke bronnen zoals sucrose (maïssiroop) en kunstmatige bronnen zoals aspartaam. De suikers die afkomstig zijn van natuurlijke bronnen zijn de gezondste keuzes.

Ingrediëntenlijst

Ingrediënten worden vermeld in afnemende volgorde naar gewicht, met de meest voorkomende ingrediënten vooraan. Deze informatie is nuttig voor mensen met voedselallergieën en gevoeligheden. Kijk vooral naar kunstmatige suikers en zoetstoffen, kleurstoffen, transvetten en gehydrogeneerde vetten. Je kunt het beste het eerst naar de ingrediëntenlijst kijken voordat je naar de rest van het voedingsetiket kijkt. Als je eenmaal weet dat je eten geen schadelijke ingrediënten bevat, kun je meer over de voedingswaarden lezen.

Als je belangrijkste doel is om op je gewicht te letten of het risico op bepaalde ziekten te verminderen zijn voedingsetiketten zeer belangrijk om gezonde keuzes te maken die het best passen bij je wensen. Om ervoor te zorgen dat je de meeste feiten uit een voedingsetiket kunt lezen, zal je moeten begrijpen wat elk onderdeel betekent, zodat je precies weet wat je je lichaam geeft.

 

Bron: Nutribullet.nl

Geef een reactie